26 Haziran 2015 Cuma

MySql Kodları ile Veritabanı Oluşturma, Tablo Oluşturma, Tabloya Veri Ekleme, Tablodan Veri Silme ve Tablodaki Veriyi Güncelleme

Kodlarımızı yazmadan önce kodlarımızı yazacağımız bölümü açalım.
Daha öncede anlattığımız gibi WampServer simgesinden PhpMyAdmin'i seçtikten sonra açılan explorer sayfasındi hatayı da linkinde küçük bir değişiklik ile (localhost:81) değiştirdikten sonra açılan PhpMyAdmin sayfasındaki SQL butonu ile kodlarımızı yazacağımız bölümü açmış oluyoruz.


Resimde gördüğünüz gibi bu boş pencere ye kodlarımızı yazacağız.

MySql ile Veritabanı Oluşturma

İçerisinde tabloların bulunacağı bir veritabanı'nı CREATE DATABASE deneme; komutu ile veritabanımızı oluşturuyoruz.



Bu komutu yazdıktan sonra eğer siz de yukardaki resimde işaretlemiş olduğum yerleri sayfanızda görüyorsanız başarılı bir şekilde veritabanınızı oluşturmuşsunuz demektir.

Tablo Oluşturma

Tablo oluşturmak için öncelikle kullanacağımız veritabanını seçmeliyiz. Bunun için ise kullanacağımız komut SELECT DATABASE (); komutudur. Bu komutu yazdıktan sonra git butonuna tıkladığımızda eğer bir veritabanımız var ise aşağıdaki gibi bir tablo geri dönecektir yok ise boş görünecektir.


Oluşturduğumuz veritabanımızı seçmek için ise USE deneme;  komutunu kullanırız.









Son iki komutumuzu yazıp git butonu ile yukardaki gibi bir ekran çıkacaktır.
CREATE TABLE tablom1(sütunlar <özellikler>);  kod yardımı ile istediğimiz kadar sütun oluştururuk tablo yapabiliriz.


Yukarda da gördüğünüz gibi kodumumzun daha ayrıntılı bir örneğinde sütunları yazarken virgül(,) kullandık, sadece son sütun için bu geçerli değil. Böylelikle tablomuzu oluşturmuş olduk.

Tabloya Veri Ekleme

Tablomuza veri eklemek için INSERT INTO tablom1; komutu kullanılır. Aslında bu komut iki şekilde kulllanılır. Birincisi tüm sütunların içereceği değerler aralarına virgül konularak sıralanır ikincisi ise önce sütun isimleri sıralanır daha sonra VALUES() parantez içinde veriler listelenir.


İkinci seçeneğe bağlı olarak "no" sütununa sunucu tarafından sıradaki değer verilecektir.

Tablodan Veri Silme

Tablolarda yer alan kayıtların tamamını silmek için DELETE FROM tablom1; komutunu eğer belli bir şarta bağlı bir kayıt silmek istersek de WHERE koşul komutunu kullunırız.


Bu sorgu ile tablomuzda 'yas' sütunundaki değer 34'ün altında olan tüm kayıtlar silinecektir. WHERE ile belirtmemiş olsaydık belirtmiş olduğumuz tablodaki tüm veriler silinecektir.


Tabloyu silmek istersek ise DROP TABLE tablom1; komut ile tablo tamamen ortadan kalkar ve içerisindeki tüm veriler de silinir.
Veritabanını silmek için de DROP DATABASE deneme; komutu ile veritabanıyla birlikte içerisinde bulundurduğu tum tabloları ve kayıtları da siler.

Tabloda Veri Güncelleme

Tablodaki kayıtları güncellemek için UPDATE tablo_adi SET sutun_adi=deger WHERE koşul komutunu kullanırız.

Örnek verecek olursak oluşturmuş olduğumuz Kader'in  yaşını 35 diye güncelleyelim.


Komutun SET sutun_adi = deger kısmında birden fazla veri değişikliği yapılabilir. Bunun için aralara virgül(,) konularak sutun_adi = deger kısmı tekrarlanır.


Böylece MySql kodları ile veritabanı oluşturmayı, tablo oluşturmayı, tabloya veri eklemeyi, tablodan veri silmeyi ve tablodaki veriyi güncellemeyi gördük.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder